ALANIN TANIMI
Gıda Teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirecek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.
Alanımızla ilgili tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.
ALANIN AMACI
Gıda Teknolojileri alanında gıda ile ilgili üretim süreçlerinin her aşamasında görev alabilecek teknik ara eleman yetiştirmek üzere gereken eğitim öğretimi vermek ve gıda teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR
1. Gıda Kontrol Dalı
2. Süt İşleme Dalı
3. Hububat İşleme Dalı
4. Sebze ve Meyve İşleme Dalı
5. Çay Üretimi ve İşleme Dalı
6. Zeytin İşleme Dalı
Gıda teknolojisi Alanı altı daldan oluşmaktadır, okulumuzda sadece Gıda Kontrol Dalında orta öğretim düzeyinde eğitim verilmektedir.
ALANIN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
· Gıda Teknolojisi Teknisyeni olmak isteyenlerin;
· Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,
· Kimya ve biyoloji konularına sahip,
· Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
· Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
· Başkaları ile işbirliği yapabilen kişiler olması gerekmektedir.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür. Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretiminebağlıdır. Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuvarların artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 yılında gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair 5179 sayılı kanunçıkarılmıştır. TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) vb. kuruluşlar da gıda sektörünün gelişmesine olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim elemanlarına olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarımızda Gıda teknolojisi alanında eğitim vermeye başlamıştır.
EĞİTİM ve KARİYER İMKANLARI
Meslek eğitimi, Kız Meslek ve Kız Teknik Liselerinin Gıda Teknolojisi alanının diploma programında verilmektedir. Eğitim süresi 9. Sınıftan sonra alan seçimiyle birlikte 3 yıldır.
Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan öğrenciler, üniversiteye giriş sınavında başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin ilgili bölümleri ve İki yıllık Meslek yüksek okullarını tercih edebileceklerdir. Meslek Yüksekokullarını tercih eden ve başarıyla bitirenler öğrenciler dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelere devam edebilirler. Devam edebilecekleri bölüm vefakülteler;
· Beslenme veDiyetetik
· Kimya
· Biyokimya
· Ev Ekonomisi ve BeslenmeÖğretmenliği
· ZiraatMühendisliği
· GıdaMühendisliği
Bu alandan mezun olan bir gıda kontrol teknisyeninin görevleri;
• İş organizasyonuyapmak.
• Hijyen ve sanitasyon kurallarınıuygulamak.
• Analiz öncesi hazırlık yapmak.
• Numuneyi analize hazırlamak.
• Numunin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizleriniyapmak.
• Analiz sonrası işlemleri yapmak.
• Analiz formlarını doldurmak.
• Analiz sonuçlarını mevzuatlara göredeğerlendirmek.
• Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleriyürütmek.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gıda Kontrol teknisyenleri, gıda üretimi yapan fabrikalarını laboratuvarlarında, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. yerlerde iş imkanı bulabilmektedirler. Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar , laboratuvar sorumlusu olabilmektedirler. Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılıcaktır. Hizmet sektöründe; marketler, yemek fabrikaları, ekmek fabrikaları, pastaneler unlu mamüller üreten kuruluşlar vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.
EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Gıda Teknoloji alanı haftalık dersçizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim öğretim uygulamaları yapılır.
Adres:
Güneşli Mah. İmamlık Cad. Fidanlık Mevkii No74 PK. 60200 Merkez / TOKAT
Telefon
0356 222 01 34